Průvodce wellness
Novinky ze světa zdraví od Mgr. Martina Jelínka
Zásmažky
Při nedávném natáčení pořadu s Českou televizí jsme debatovali o vhodnosti a možnostech používání zásmažek při přípravě jídel – jedno z mých oblíbených témat v oblasti kulinářských aktivit. Ať už se cítíme býti součástí komunity gurmánů nebo pouze holdujeme konzumaci jídla z důvodu nezbytného příjmu energie a důležitých živin, jedno je zřejmé – zásmažky do kuchyně neodmyslitelně patří a ne každý je ochoten vůbec uvažovat o jakékoli změně v zažitých postupech. Jíšky se připravují velmi jednoduše pražením mouky na tuku – na první pohled nic složitého. Slouží jako zahušťovací směs pro různé pokrmy, nejčastěji polévek, gulášů či omáček a ne vždy o zásmažkách uvažujeme jako o něčem, co může posunout nutriční význam celého pokrmu do odlišných dimenzí.
V čem spočívá chyták? Jako ve všech jiných případech mám spoustu možností:
- Můžu použít bílou mouku a jakýkoli druh ztuženého tuku, který zpěním a postupně vmíchám dané množství mouky. Výsledek: Zbytečně vysoký glykemický index, nepřiměřený obsah nasycených tuků. Hospodyňky si sice libují, že často používané tuky v podobě Hery a jiných příbuzných se tak snadno nepřepálí, není to ale argument „svatý“: dnes už je známo, že při teplotách nad 120°C u některých potravin (patří mezi ně např.brambory nebo obiloviny) vznikají látky, kterým se přisuzují karcinogenní účinky. Nejen z tohoto důvodu je „zdravější“ použít olej vhodný k úpravám při nižších teplotách.
- Jedinec osvícený know-how z oblasti zdravé kuchyně smíchá celozrnnou mouku s olejem lisovaným za studena, v dnešní době sáhne nejčastěji po olivovém oleji. Proč ne? Pokud olej nepřepálím (což bych nemusel, kouřový bod se pohybuje kolem 180°C), získám přínos v podobě „zdravých“ nenasycených tuků a celkově výživově bohatší směsi. Mlsným jazýčkům se nemusí líbit odlišná výsledná chuť, kerá je schopna pokrm ovlivnit, vše je ale otázkou volby vlastního výběru.
- Nadšenec hledající zlatý grál dokonalosti bude s největší pravděpodobností experimentovat s měnícím se zastoupením množství vhodného tuku a mouky z důvodu snižování kalorické hodnoty celého pokrmu, nirvánu pak najde např. u maličkosti, jako je rozvařená zelenina rozmixovaná společně s lněnými semínky. Když jsem pokoušel tuto formu (rádoby) dokonalosti propagovat, začal jsem si z důvodu podezřelých pohledů ze strany všech přítomných připadat nepatřičně. Možná mám postižené chuťové buňky, možná jenom svými názory nezapadám do šedi průměru (a to nejsem vegetarián ani vegan…zatím).
Ale ať o tom uvažuji z jakékoli strany, pořád jsem přesvědčen, že se jedná o velmi vhodnou variantu jíšky – hodně vlákniny a omega-3 kyselin, menší dávka antikarcinogenních fytoestrogenů, i nějaký vitamín s minerály by se našel (když tak zpětně čtu poslední větu, začínám chápat pohledy nezasvěcených posluchačů – o čem to vlastně mluví?).
Přeji pohodový den
Mgr. Martin Jelínek