Průvodce wellness
Novinky ze světa zdraví od Mgr. Martina Jelínka
Bio produkty
Bio produkty se v posledních 10 letech stávají mezi spotřebiteli stále více oblíbenější – a důvody jsou vcelku jednoduché: Ve srovnání s potravinami pocházejícími z konvenčního zemědělství se výrobky bio pyšní mnohem nižším obsahem reziduí hnojiv či jakýchkoli látek používaných pro ošetření pěstovaných rostlin (fungicidy, herbicidy, insekticidy…) a to díky kvalitnější půdě, na které jsou pěstovány, živočišné zdroje neobsahují údajně žádné hormonální látky nebo antibiotika.
Na první pohled by se tedy mohlo zdát, že bio produktům nestojí v cestě za jejich slávou absolutně nic s výjimkou mírně vyšší ceny. Ekonomické ukazatele dokonce naznačují, že skutečně v posledních několika letech zažívá biozemědělství velký boom – průměrné meziroční nárůsty spotřeby potravin se značkou Bio dosahují přibližně 20-30%, většina řetězců supermarketů si nechává vyrábět potraviny pod vlastní značkou s titulem Bio, stále více potravinářských firem se snaží do svých výrobků používat alespoň část ingrediencí mající původ v kontrolovaném ekologickém zemědělství.
Můžeme se tedy naprosto běžně setkávat s bio výrobky, které se umí na první pohled tvářit kvalitně (a to proto, že mají na obalu napsáno slovíčko Bio), na stranu druhou by nám náš vlastní zdravý rozum měl napovědět, že před koupí takového produktu se vyplatí důkladně si přečíst etiketu – důvodem není jenom kontrola, kolik a jaké složky se v bio kvalitě ve výrobku nacházejí, ale i obsah dalších živin. Jako příklad nám mohou posloužit Bio műsli tyčinky: Obecně si műsli tyčinky většina z nás kupuje především proto, abychom v podobě cereálií, které mají být jejich základní součástí, doplnili důležitou energii.
Historie nám říká, že původní význam pojmu műsli označuje směs ovesných vloček a ovoce, tedy něco, co obsahuje velké množství sacharidů (jako zdroj energie) a vlákniny (která snižuje hodnotu glykemického indexu celé potraviny). Pohled na etiketu bio műsli tyčinky nám ale naznačuje něco jiného: Legislativní pravidla nařizují výrobcům potravin uvádět složení svých produktů v sestupném pořadí, tzn. na prvním místě v pořadí výčtu jednotlivých složek musí být ta, která je zastoupena v největším objemovém množství. Pro některé z nás bude zřejmě překvapením, když na etiketě bio tyčinek najdeme na prvním místě maltózový sirup. Ten slouží samozřejmě jako sladidlo, nás by ale mělo zajímat, že je současně doslova a do písmene kalorickou bombou. Teprve za tímto sirupem najdeme tu nejdůležitější složku, kterou je směs ovesných a pšeničných (bio)vloček. Dále přichází na řadu směs sušeného ovoce, poté rostlinný tuk, u některých výrobců dokonce ztužený.
Stručným vyhodnocením takového výrobku by měl zákazník dospět k závěru, že z pohledu základních pravidel racionálního stravování (tedy mj. snahy o konzumaci potravin s nízkým až středním glykemickým indexem) je vhodné se takovému výrobku vyhnout. Většina z nás to ale neudělá, důvodem je vcelku příznivá cena výrobku a velkým písmem zdůrazněný pojem Bio nebo Organic na obalu produktu. Navíc zákon neukládá povinnost výrobcům potravin uvádět výši glykemického indexu na svých produktech, konzument se tedy nemusí znepokojovat hledáním či zjišťování (pro naše zdraví) důležitých informací.
Jsou tedy bio potraviny špatné? Trochu zapeklitá otázka, demokraticky bychom ji mohli vyřešit doporučením čtení informací na etiketách všech potravin, protože pouze ty jsou v kombinaci s používáním vlastního rozumu jediným vodítkem ke správné volbě.
Přeji pohodový den
Mgr. Martin Jelínek