Průvodce wellness
Novinky ze světa zdraví od Mgr. Martina Jelínka
Principy stravování
O stravování se toho v posledních letech napsalo už kvanta. Protože naši dobu zasáhla vlna wellness, jejíž součástí je i racionální stravování, zahlcují nás různá média všemožnými radami a tipy, co, proč a jak jíst.
I přesto, že se těmto informacím podrobně věnujeme v kurzu Poradce pro výživu a suplementaci, zopakujme si alespoň ta nejdůležitější kritéria, čeho se při stravování (především v souvislosti s vlastní snahou o redukci nadbytečných kilogramů) držet a nebo naopak vyvarovat:
- Všeobecně jíme příliš mnoho jednoduchých cukrů – tj.
potravin, které mají sladkou chuť, nebo máme ve stravě
každý den zastoupen velký objem jídel s tzv. vysokým
glykemickým indexem. Prostě to, co každý den jíme, slouží
jako zdroj okamžitě využitelné energie, protože této
energie ale přijímáme více než vydáváme formou jakékoli
fyzické činnosti, dochází k jejímu ukládání do formy
futkových zásob, což se nám většinou nelíbí.
Řešení: Orientovat se na potraviny s nižším glykemickým indexem, vyplatí se zvýšit podíl vlákniny ve stravě, čehož docílíme pravidelnou konzumací např. zeleniny. Další možností je postupně omezovat konzumaci slazených nápojů, které jsou velmi zajímavou (myšleno extrémně bohatou) zásobárnou cukrů. Víte o tom, že 1 dcl průměrného nápoje slazeného jednoduchým cukrem (glukózou, sacharózou) obsahuje přibližně 7 gramů těchto cukrů – toto odpovídá téměř dvěma kostkám bílého cukru. V drtivé většině případů a situací ale pouze u jednoho decilitru nezůstaneme…
- Máme tendenci si vybírat potraviny, které obsahují příliš mnoho tuků, většinou bohužel těch nevhodných, tedy nasycených, nebo tuků v podobě margarínů. Jeden gram tuku obsahuje dvojnásobné množství energie než stejné množství sacharidů nebo bílkovin. Vyplatí se občas popřemýšlet, zda potravina, kterou zrovna hodlám pozřít, není koncentrovaným zdrojem této (v případě přebytku) nevhodné složky naší stravy.
- Třetím a v tomto případě posledním tipem je orientace na navýšení příjmu bílkovin. Kromě dvou výše uvedených vad na kráse naší každodenní stravy je tato třetí sice pouze doplňující, ale v některých případech se může stát i klíčovou. Bavíme-li se o tom, že chceme zredukovat nějaké to kilo dolů, je chytré zacílit svoji pozornost na zvýšení konzumace kvalitních bílkovin – tento krok se vcelku rychle začne projevovat na navyšování úrovně svalového metabolismu, v konečném důsledku tak dáme prostor naší svalové hmotě více využívat jako zdroj energie právě zásobní tuk.
A co je na tom všem nejzajímavější?
Když si uvědomíme, kolik peněz se investuje do výzkumu pro potlačení celosvětového problému zvaný obezita a komplikací s ní spojených, když přitom stačí dodržovat pouze základní pravidla, která fungují u 99% populace…kdo ví, třeba někdy v budoucnu za toto bude udělena i Nobelova cena…:o)
Přeji pohodový den
Mgr. Martin Jelínek