Zde se budou objevovat moje názory na situace, které běžně řešíme v souvislosti se stravou, dále novinky v oblasti výživy a suplementace, případně pozvánky na akce.
Je fruktóza skutečně tak nebezpečná,
jak někteří tvrdí?
V poslední době narážím na názor, že fruktóza je špatná. Minule jsem tu psala o produktu Zlaté Slazení, které mám ráda. Takže tady je můj názor:
Bílý cukr (sacharóza) se po konzumaci štěpí v našem organismu na glukózu a fruktózu v poměru 1:1. Glukóza se ze střev dostane do krve a pomocí inzulínu do buněk, kde slouží jako zdroj energie nebo se přemění na tuk. Fruktóza se ze střev krví dostane do jater, kde je dále zpracována bez pomoci inzulínu na glykogen (cukr ve svalech) nebo na tuk. Pokud tedy zkonzumujete 100g cukru, vaše tělo z něj vytvoří 50g glukózy a 50g fruktózy.
Zlaté Slazení je vyrobeno z ovocného cukru (fruktózy), které je ve výrobku 72%, vody a sladidel ze stévie. Díky stévii je Zlaté Slazení velmi sladké, a proto se ho používá poloviční množství oproti cukru. Pokud tedy místo 100g cukru použijete 50g Zlatého slazení, zkonzumujete pouze 36g fruktózy!
Je jasné, že všeho moc škodí. Například voda je pro nás naprosto nezbytná, bez vody bychom umřeli. Ale když jí budete pít 20 litrů denně, zabije vás to. Otázkou je, kolik je moc u fruktózy. Na konkrétní číslo většinou nenarazíte. Pokud někdo zmiňuje škodlivost konzumace fruktózy, patrně má na mysli výsledky získané na dobrovolnících, kteří konzumovali i 250g fruktózy denně (viz.: článek Ing. Jaroslava Hubáčka, CSc. DSc., IKEM To by znamenalo konzumovat láhev Zlatého Slazení každé 2 dny! Mám ráda sladké, ale troufám si říct, že to není možné ani jednorázově, natož opakovaně!
Zlaté Slazení
Zlaté slazení je novinka, která přichází na náš trh. Je to náhradní sladidlo z fruktózy a stévie. Výrobcům se ale povedlo odstranit pachuť stévie, takže má lahodnou chuť. Je velmi sladké, takže ho dávám poloviční dávku, než bych dala cukru a ještě má méně kalorií!
Produkt se hodí všem, kteří chtějí zhubnout, diabetikům a dalším, kteří řeší cukr.
Tady je jeden výborný recept:
ANANASOVÝ KOLÁČ
1 ananasový kompot – rozmixovat
1,5 hrnku polohrubé mouky
1,5 hrnku cukru (zvážením jsem zjistila, že dávám 46 dkg cukru, dala jsem 25 dkg Zlatého slazení)
2 vejce
2 lžičky sody
1 prdopeč
Do vymazaného a vysypaného hlubokého plechu, upéct.
Krém: uvařit pudink z 200ml mléka a 1 pudinku, do vychladlého ručním šlehačem 2 pomazánková másla, 1 lžíce cukru krupice (opět nahradím troškou Zlatého slazení) a 1 vanilkový cukr (ten jsem tentokrát nedala). Namazat na upečený korpus, může se posypat sekanými ořechy nebo pocákat čokoládou.
Pokud spočítám energii, tak v původním receptu bylo 7820 kJ, v cukru, v mém koláči 3000kJ ve Zlatém slazení. Ostatní složky receptu byly stejné.