Zde se budou objevovat moje názory na situace, které běžně řešíme v souvislosti se stravou, dále novinky v oblasti výživy a suplementace, případně pozvánky na akce.
Vejce
Vejce jsou velmi rozporuplná potravina – někdo je zatracuje, někdo chválí. Já osobně se jich nebojím, mám je ráda, ale rozhodně je nejím každý den. Prostě si myslím, že až na výjimky, je třeba jíst od každé potraviny trochu :o)
Průměrné vejce (cca 60g) obsahuje 8g bílkovin, 7g tuku a půl gramu sacharidů. Kromě vitamínu C jsou ve vejci všechny ostatní vitamíny a spoustu minerálů, např. pro imunitní systém velmi důležitý selen. Vitamín B12 je důležitý hlavně pro vegetariány, protože v rostlinách se vyskytuje minimálně. Bílkoviny se skládají z jednotlivých aminokyselin a podle jejich zastoupení jsou pak bílkoviny více či méně kvalitní. V tomto případě jsou to velmi kvalitní bílkoviny. Velké rozdíly však panují mezi odborníky na jejich stravitelnost.
Asi nejdiskutovanější složkou vajec je cholesterol, který se nachází ve žloutku. Cholesterol obecně je pro náš organismus velmi důležitý. Tvoří se z něj žlučové kyseliny a hormony (např. testosteron). Naše tělo si cca 50% cholesterolu vyrábí samo, výše hladiny cholesterolu závisí na genetice. Ale vejce zároveň obsahuje fosfolipidy (např. lecitin), které způsobují, že cholesterol není nebezpečný. Ale o tom až příště.