Zde se budou objevovat moje názory na situace, které běžně řešíme v souvislosti se stravou, dále novinky v oblasti výživy a suplementace, případně pozvánky na akce.
Rakovina
Za poslední 2 roky zemřeli 4 lidé z mého bližšího okolí na rakovinu a další jsou ve velmi vážném stavu. Před 30 lety byla tato nemoc v mém okolí spíše výjimkou. A nejen rakovina, ale i další nemoci, kterým dnes říkáme civilizační.
Čím to je? Jednak tím, co jíme a pijeme. Mnoho potravin je průmyslově zpracovaných, šetří nám to čas. Ale všimněte si složení – kromě základních ingrediencí je tam spousta dalších látek, které byste tam při domácí výrobě nedali. Dále výzkumy ukazují, že kasein (tvaroh, sýry) a červené maso se z potravin podílí na vznik rakoviny nejvíce. Dnes lidé konzumují velmi málo ovoce a zeleniny, a právě zelenina obsahuje široké spektrum látek, které mají antikarcinogenní účinky.
Dalším zásadním vlivem na vznik rakoviny je stres. Prožíváme ho dnes skoro všude: v mezilidských vztazích v práci i doma, nejistota výdělku, starost o blízké… Na každou situaci se ale můžeme podívat ze dvou stran – buď můžeme hledat to pozitivní, nebo to negativní.
Svůj vliv má samozřejmě i čistota, či spíše nečistota životního prostředí nebo genetické dispozice. S tím většinou nemůžeme dělat nic.
Co s tím? Myslím si, že není možné říci: Dělejte to a to a rakovinu nedostanete. Ale je možné riziko vzniku karcinomu výrazně snížit:
- omezte konzumaci červeného masa a kaseinu
- navyšte konzumaci zeleniny (a v menší míře i ovoce) alespoň na 500g denně zejména v syrovém stavu (vařením se ničí enzymy a další důležité látky)
- dostatečně pijte
- sportujte na čerstvém vzduchu
- dívejte se na svět pozitivně
To všechno se dá naučit – a vyplatí se to :o)